Matkailualalle voi päätyä monia eri reittejä

Juhani on aina rakastanut luonnossa vaeltamista. Kokeiltuaan monien eri alojen työtä hän päätti rohkaistua ja perusti ystävänsä kanssa unelmiensa yrityksen, joka tekee eripituisia vaellusmatkoja Norjan ja Ruotsin alueilla. Juhanin yritys tarjoaa eettisen ja ekologisen matkailun palveluita, jotka ovat kasvattaneet suosiotaan matkailualalla.

Juhani, 31, matkailualan yrittäjä

– Matkailu on yksi maailman suurimmista toimialoista ja sitä helposti ajattelee, ettei sinne mahdu sekaan yhden miehen yrityksiä. Sillä tavalla minäkin ajattelin, mutta matkailualalla työskennellyt kaverini oli alusta saakka täynnä positiivista energiaa. Hän on ollut kuin luonnonvoima tämän projektin suhteen.

Mielenkiintoinen matka toimivaksi matkailualan yritykseksi

Aluksi yritys toimi kausittain järjestäen erilaisia retriittejä ja eripituisia vaelluksia vuonojen maahan. Kahtena ensimmäisenä kautena Juhanin veli tuli kesälomansa ajaksi auttamaan ja retkeilemään alueelle perheineen. Talkootyötä ei enää läheisiltä tarvita, vaan yritys pyörii jo omillaan. Yksi kausityöntekijäkin on palkattu ja matkailukohteita laajennettu myös Ruotsin puolelle.

– Nyt hommat toimivat jo enemmän rutiinilla ja alallakin on tapahtunut muutosta lyhyessä ajassa. Kun arkea vietetään kännykkä liimattuna käteen, niin ihmiset haluavat lomalla paikkaan, jonne ei ole kuuluvuuksia. Ehkä se on myös suomalaisuutta nauttia enemmän luonnosta kuin ruuhkaisesta kaupungista ja enemmän hiljaisuudesta kuin toisten seurasta.

Koulutuksen lisäksi täytyy olla rohkeutta

Kaverin kanssa yhteinen visio, kiinnostus eettisyyteen ja ekologisuuteen, ja ennen kaikkea halu luoda elämyksiä, olivat lopulta vankka perusta oman yrityksen pohjalle. Myös koulutustaustat täydentävät toisiaan täydellisesti, sillä Juhanilla on kaupallinen koulutus ja kaverin taustat ovat matkailualalta.

– Samaan pisteeseen pääsee kyllä useampaakin kiertotietä, sen olen oppinut. Tärkeintä on pitää kiinni omasta visiostaan. Matkailualalla jokainen päivä on kirjaimellisesti seikkailu. Olipa se joogaretriitin aamuharjoitus vuoren rinteellä tai paikallisen kalastajan veneen korjausta seuraavan päivän retkeä varten, kahta samanlaista päivää ei tule. Opintojen kautta saatua tietoa tärkeämpää on sisäinen palo, rohkeus ja innostus, kaikki muu seuraa kyllä perässä.

Ekologisuus sydäntä lähellä

Parhaimmillaan matkailuala rakentaa siltoja eri kulttuurien välille ja opettaa muiden ihmisten arjesta ja sen arvostamisesta. Eettinen matkailu huomioi paikalliset olosuhteet ja kunnioittaa niitä. Juhanin vaelluksilla ei esimerkiksi oteta selfieitä luonnoneläinten kanssa, vaan niitä ihaillaan kauempaa. Ekologinen matkailu puolestaan keskittyy vähentämään matkaajan hiilijalanjälkeä.

– Joskus ajattelen olevani todellinen ympäristötaistelija, kun käännytän ihmisiä elämysten ja onnellisten muistojen kautta ajattelemaan myös isompaa kuvaa. Monet ihmiset ovat valmiita maksamaan siitä, että kokemus on myös ekologinen valinta. Vinkkinä kestävään matkailuun on lomailla sesonkien ulkopuolella, jotta paikalliset yrittäjät saavat tuloa tasaisesti. Jos tekee ostoksia, ei kannata ostaa tuotteita, jotka vaarantavat kohdemaan eläin- tai kasvilajeja. Myös matkailu lähellä on ekoteko verrattuna lomaan Thaimaan auringon alla.