Ravintolatyössä puhalletaan yhteen hiileen

Matkailu- ja ravintola-ala on täynnä värikkäitä ja eläväisiä työpaikkoja, joissa jokainen päivä on erilainen. 21-vuotias Jesse kiinnostui ravintolatyöstä jo alakouluiässä television kokkiohjelmien kautta. Häntä kiehtoi myös ajatus sesonkityöstä: ravintola-alalla voisi työskennellä kesät pääkaupunkiseudulla ja talvet vaikkapa Lapissa. Aluksi Jesse harkitsi kokin ammattia, mutta lopulta tarjoilijan työ alkoi tuntua omalta.

Jesse, 21, tarjoilija

– Olen aina ollut sosiaalinen ja ulospäin suuntautunut. Nautin ihmisten parissa työskentelystä ja mielenkiintoisista kohtaamisista. Tarjoilijan työssä voin toteuttaa itseäni ja oppia joka päivä uutta. Sen ihan huomaa, kuinka ammattiosaamista karttuu.

Asiakkaan tarpeet ja turvallisuus etusijalla

Jesse suoritti hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon. Opinnoissa eniten yllätti se, kuinka monipuolinen ravintola-ala lopulta onkaan. Koulussa opitaan esimerkiksi alaan kuuluva pukukoodi, tilojen kunnostus ja kattaminen, annosten oikeaoppinen kantaminen ja tarjoilu, sekä maksupääte- ja tilitystyö. Tarjoilijan tulee tuntea lisäksi tarjoiltavien annosten raaka-aineet ja valmistustavat.

– Raaka-aineiden ja valmistustapojen tunteminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä monella asiakkaalla on erityisruokavalio. Se voi liittyä esimerkiksi kulttuuriseen tai uskonnolliseen taustaan tai ruoka-aineallergiaan. Asiakkaan tarpeiden ja pyyntöjen kunnioittaminen ja turvallisuudesta ja terveystekijöistä huolehtiminen ovat aina etusijalla.

Siltana kokin ja asiakkaan välillä

Tarjoilijan työssä on tärkeää osata antaa hyvä yleisvaikutelma ravintolasta. Ruoat ja juomat on tunnettava läpikotaisin, sillä monet luottavat tarjoilijan ammattitaitoon ja pyytävät suosituksia. Jesse ajatteleekin, että tarjoilija on eräänlainen silta kokin ja asiakkaan välillä. Tarjoilijan tehtävänä on esitellä kokin taidonnäyte asiakkaalle ja luoda lämmin ja miellyttävä ilmapiiri salin puolella.

– Yksi tapa ilahduttaa asiakasta on palvella häntä hänen omalla äidinkielellään. Meidän ravintolamme sijaitsee hotelliympäristössä, joten täällä käy paljon matkailijoita. Suuri osa asiakkaista on venäläisiä, mutta myös aasialaiset suosivat tätä paikkaa. Olenkin opiskellut venäjää ja osaan puhua sitä jo kohtalaisen hyvin. Tulevaisuudessa aion opetella myös japania ja kiinaa.

”Työn suola on me-henki”

Jesse on tyytyväinen uravalintaansa. Työ on vienyt niin pohjoiseen kuin eteläänkin. Ravintoloissa on usein tiivis työyhteisö ja rento ja kannustava ilmapiiri. Työntekijät auttavat ja tukevat toisiaan, ja huumori kukkii niin töissä kuin töiden ulkopuolellakin.

– Voisi sanoa, että tämän työn suola on loistava me-henki. Täällä todellakin puhalletaan yhteen hiileen. Meillä on täällä töissä räiskyviä ja sanavalmiita persoonia, joten hymy on monesti herkässä. Monesti työporukalla vietetään paljon aikaa yhdessä vapaapäivinäkin. Tämä on omanlaisensa perhe, joka tekee työnteosta mukavaa.