Sesonkityö tarjoaa mahdollisuuksia kaupungeista kansallismaisemiin

Matkailuala kattaa useita eri koulutuslinjoja ja työmahdollisuuksia ympäri Suomen. Jyväskyläläinen Leevi, 20, päätti jo varhain opiskelevansa kokiksi, sillä ravintola-alalla riittää varmasti töitä vuoden ympäri. Lisäksi ala mahdollistaa tutustumisen eri maiden keittiöihin ja sitä kautta myös kulttuureihin. Myös suosituimmat ruokatrendit ja uusien makuelämysten kehittäminen kiinnostavat nuorta.

 

Leevi, 20, kokki

– Olen aina ollut tavallaan liikkeessä. Haluan jatkuvasti oppia uutta ja kehittää itseäni. Siksi tiesinkin jo opintojeni alkuvaiheessa, että nimenomaan sesonkityö on kuin minua varten tehty. Monet kurssikaverini ovat valmistumisen jälkeen päässeet töihin ravintoloihin ja ruokaloihin omalla paikkakunnalla, mutta itse halusin lähteä tarkastelemaan työtarjontaa laajemmin.

Työ ja kotimaanmatkailu samassa paketissa

Valmistuttuaan Leevi pääsi kesätöihin Itä-Suomeen, upean Saimaa-järven rannalle. Hän työskenteli kokkina pienessä mutta suositussa, perinneruokia tarjoavassa lounasravintolassa, jonne myös turistit löysivät.

– Ravintolassa tarjottiin perinteistä kotiruokaa ja siellä kävi paljon etenkin venäläisiä turisteja. Kesä Itä-Suomessa syvensi entisestään koulussa oppimiani asioita. Sain olla paljon ulkona ja rupatella asiakkaiden kanssa, mikä kartutti huomaamatta myös kielitaitoani. Samalla vahvistui ajatus liikkua työn perässä toiselle paikkakunnalle.

Sosiaalisen median merkitys kasvussa

Leevi vietti syksyn Kainuun alueella, erään hotelli- ja majoituspalveluyrityksen keittiössä. Talven lähestyessä hän suuntasi sieltä Lappiin. Arkipäivät aherrettiin lomakeskuksen kahvila-ravintolassa, kun taas viikonloppuisin Leevi perehtyi koodaamisen ja digimarkkinoinnin saloihin.

– Jo ravintola-alan opinnoissani pääsin työskentelemään työharjoittelupaikkani somekanavien parissa. Esimieheni korosti, että konkreettisen tekemisen lisäksi myös sosiaalisen median ja erilaisten mobiilisovellusten merkitys kasvaa matkailu- ja ravintola-alalla koko ajan. Haluan kovasti oppia myös sitä puolta, sillä myös alalla kuin alalla tarvitaan nyt paljon uusia ideoita. Yksi unelmani on päästä kehittelemään matkailu- ja ravintola-alaa tukevia sovelluksia ja järjestelmiä muun työn ohessa.

”Kattava koulutuslinja ja riittävästi töitä”

Leevi on iloinen siitä, että osasi valita alansa jo nuorella iällä. Ravintola-alan koulutus tarjosi valmiin ammatin ja osaamista, jota on hyvä lähteä kehittämään erilaisissa työympäristöissä. Sesonkiluonteisissa töissä Leevi on saanut tutustua moniin ihmisiin ja paikkoihin ja oppia uusia puolia myös ravintola-alan lainalaisuuksista ja mahdollisuuksista.

– Matkailu toden totta avartaa. Oli paras päätös lähteä seikkailuun ja kulkea avoimin mielin uusia haasteita ja mahdollisuuksia kohti. Sen haluan sanoa, että ravintola-ala on todella kattava koulutuslinja ja töitä riittää varmasti. Samalla voi kehittää kaikenlaista uutta, jos vain riittää energiaa ja intoa. Esimerkiksi parhaillaan olen kiinnostunut työskentelemään etenkin lähi- ja luomuruoan parissa. Aionkin nyt asettautua hetkeksi aloilleni ja kerätä rahaa säästöön. Tutustuin nimittäin Lapissa erääseen innostavaan ihmiseen, jolla on kokemusta ja näkemystä mobiilisovellusten toteuttamisesta. Voikin olla, että tuotoksestamme kuullaan lähitulevaisuudessa!