Sesonkityö ‒ vaihtelua, vapautta ja verkostoitumista

Monipuolinen matkailuala tarjoaa rutkasti mielekästä tekemistä eri sesongeille. Matkailualan ja sesonkityön mahdollisuuksista innostui myös tamperelainen Elli Lammela, joka päätyi alalle monen mutkan kautta.

Elli Lammela, 29, sesonkityöntekijä

– Alun perin opiskelin taide- ja sisustusalan artesaaniksi, jonka jälkeen siirryin oppisopimuksella linja-autonkuljettajaksi. Yltyneet selkävaivat pakottivat kuitenkin miettimään työkuvioita uudelleen. Lopulta löysinkin itseni hääräämästä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajana. Olin oikeastaan harkinnut tätä alaa jo lukioikäisenä, mutta aika ei ollut vielä tuolloin kypsä, Lammela kertoo.

”Ei kahta samanlaista päivää”

Lammela työskentelee kolmatta vuotta Tampereella sijaitsevassa Hiking Travel, Hit Ky:ssä. Yritys on erikoistunut tapahtumien järjestämiseen sekä luonto- ja hyvinvointimatkailuun. Työ Hiking Travelilla on opettanut paljon ja tarjonnut mahdollisuuden kehittää omaa osaamista. Lammela kokeekin olevansa nyt entistä itsevarmempi ja oma-aloitteisempi.

– Tässä työssä pääsee tekemään vähän kaikenlaista. Meillä on vuokraamotoimintaa ja järjestämme muun muassa teemapäiviä kouluille sekä kaikenlaisia retkiä, tyky-päiviä ja muuta aktiviteettia. Tekemällä oppii ja kahta samanlaista päivää ei ole. Lisäksi pääsen hyödyntämään monipuolisesti aiempaa työkokemustani. Olen ollut pari kesää leirinvetäjänä, joten osaan toimia hyvin lasten parissa. Myös artesaaniopinnoistani on ollut hyötyä, sillä aina löytyy jotain pientä nikkaroitavaa ja näperrettävää. Olen esimerkiksi päässyt verstaalle rakentamaan ahkioita!

”Erilaisuuden ja esteettömyyden huomioiminen tärkeää”

Kun Hiking Travelilla alkaa hiljaisempi kausi, suuntaa Lammela toisenlaisiin tehtäviin. Hän toimii Extra-avustajana, kuljettajana, esiintyjänä Matrocks Oy:llä, joka tarjoaa toiminnallisia tuetun vapaa-ajan palveluja kaikenikäisille asiakkaille. Matrocksille Lammela päätyi nimenomaan linja-autonkuljettajan kokemuksensa kautta. Kun kävi ilmi, että Lammela tulee lisäksi hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa, sai hän kutsun haastatteluun ja lopulta myös paikan.

– Työt Matrocksilla ja Hiking Travelilla tukevat ehdottomasti toisiaan. Jatkuvasti oppii uutta, jota sitten voi hyödyntää myös siinä toisessa työssä. Matrocksilla järjestetään muun muassa erilaisuuden kohtaamisen koulutuksia. Erilaisuuden ja esteettömyyden huomioiminen on mielestäni todella tärkeää, ja on mukavaa, että oma tietotaito on kasvanut sen osalta. Sitä samaa oppia olen vienyt myös Hiking Travelin palvelutarjonnan suunnitteluun.

”Vaihtelu virkistää ja antaa lisäpuhtia”

Lammela pitää luonnonläheisestä ja innostavasta matkailualasta, ja kehaisee myös eri sesonkien tarjoamaa vaihtelua ja monipuolisuutta. Ainoana miinuksena hän mainitsee sesonkityöhön mahdollisesti kuuluvan epävarmuuden tulevasta. Lammelalla itsellään on ollut onni myötä, sillä hän on ympärivuotisessa tuntityöntekijäsuhteessa. Lammella korostaa, että oli työsuhde millainen tahansa, niin sesonkihommissa pääsee joka tapauksessa kokeilemaan siipiään ja tunnistamaan samalla omat vahvuudet ja mielenkiinnon kohteet.

– Jos elämäntilanne on otollinen ja sesonkityö yhtään kiinnostaa, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Vaihtelu virkistää ja antaa lisäpuhtia. Motivaatio, luovuus ja idearikkaus pysyvät paremmin yllä, kun maisemat vaihtuvat aina välillä. Lisäksi tässä työssä tapaa paljon erilaisia ihmisiä, joten myös verkostot kasvavat koko ajan. Lisäksi olen huomannut, että työt eivät todellakaan lopu kesken. Kun tulee onnistumisia, tulee myös hommia, Lammela summaa.