Unelmana työt koiravaljakko-oppaana

Matkailuala on täynnä mielenkiintoisia opintokokonaisuuksia, innostavia työtehtäviä ja mieleenpainuvia kohtaamisia. Sen sai kokea myös espoolainen Moona, 24, jonka oma ala löytyi sattumien kautta.

 

Moona, 24, perustutkinto-opiskelija

– Tuskailin yläkoulun lopulla, että mitä sitä tekisi koulun päättymisen jälkeen. Lukio ei oikein innostanut, eikä amiksesta tuntunut löytyvän yhtäkään riittävän kiinnostavaa linjaa. Aloitin muutamaan otteeseen erilaisia opintoja, mutta mitkään niistä ei tuntuneet omilta. Sitten vanhempi ystäväni tarjosi hieman yllättäen ratkaisua tilanteeseeni. Hän ehdotti työkokeilua löytöeläinkotiin ja siellä eräs työkaveri kertoi olleensa aikoinaan huskytarhalla töissä.

Työssäoppiminen tukee opintoja

Moona innostui heti ja alkoi etsiä tietoa matkailualaan liittyvistä koulutuslinjoista, työllistymismahdollisuuksista ja tulevaisuudennäkymistä. Työmahdollisuuksien joukosta Moona löysi myös unelmapestinsä: opastetut koiravaljakkoretket. Moonan perheessä on aina ollut koiria ja Moona olikin miettinyt, miten harrastuksesta voisi saada itselle ammatin ja mikä olisi hyvä ympäristö tulevaisuudessa omille koirille.

– Päätös opiskelupaikasta kirkastui. Hain opiskelemaan Lappiin, sillä perheen hiihtolomareissujen myötä olin innostunut Lapin tarjoamista talvisista aktiviteettimahdollisuuksista. Lappi tuntui myös juuri sopivan erilaiselta ja kiehtovalta kohteelta, joka tarjosi etäisyyttä tuttuun ja liiankin turvalliseen kaupunkiympäristöön.

Moona aloitti matkailualan perustutkinto-opinnot, matkailupalvelujen tuottajan linjalla. Opinnot ovat tuntuneet erittäin mielenkiintoisilta ja paljon on tullut opittua uutta asiakaspalvelusta ja ohjelmapalvelujen tuotteistamisesta, markkinoinnista ja myynnistä.

– Kaikki on mennyt paremmin kuin hyvin. Kämppä ja kämppikset löytyivät heti ja Lapin upea luonto on lähellä. Lisäksi opintoihini kuuluu opiskelujaksot työpaikalla. Pääsinkin heti harjoitteluun opastettuja koiravaljakkoretkiä järjestävälle koiratarhalle. Töissä pystyy hyvin syventämään opistossa opittuja asioita, ja lisäksi työkaverini auttavat ja tukevat kehittymistäni. Olen oppinut paljon yrityksen myynnistä, neuvonnasta ja käytännön järjestelyistä ja päässyt auttelemaan myös koirien hoidossa. Rakastan koiria – niiden hyvinvointi on ykkösasia työssäkin!

”Työ tarhalla on opettanut paljon myös koirista”

Mikäli työssäoppiminen menee hyvin, Moona toivoo pääsevänsä apuoppaaksi koiravaljakkoretkille. Unelmana on, että valmistuttuaan opistosta hän voisi ottaa enemmän vastuuta yrityksen myynnin ja markkinoinnin kehittämisestä ja valmistua myös täysin päteväksi koiravaljakko-oppaaksi.

– Koiravaljakko-oppaan työ olisi kyllä unelmien täyttymys. Saisi tehdä töitä päivittäin sekä sisällä että ulkona, sekä ihmisten että koirien kanssa. Työ tällä tarhalla on opettanut paljon myös koirista. Valjakkokoirat ovat hyvin erilaisia kuin tavalliset lemmikkikoirat. Esimerkiksi ennen retken alkamista koirat ovat todella innoissaan ja keskittyneitä, ja käyvät ylikierroksilla. Niiden kanssa työskenteleminen vaatii oppaalta huolellisuutta, varovaisuutta ja myös tietynlaista nöyryyttä.

Vaihtelu on sesonkityön suola

Opastettuja koiravaljakkoretkiä tehdään vain talviaikaan, mutta koiratarha on tietenkin auki ympäri vuoden. Kesät ja syksyt Moona tulee todennäköisesti viettämään paitsi koirienhoidon myös toimistotöiden ja etenkin markkinoinnin parissa. Matkailuala mahdollistaa lisäksi monenlaisia keikkaluontoisia töitä ympäri vuoden.

– Mahdollisuuksia on niin paljon, että tuntuu vaikealta päättää, mitä kaikkia sitä voisi tehdä. Niin moni työ tuntuu kiinnostavalta parhaillaan. Suosittelenkin matkailualaan tutustumista lämpimästi. Tällä alalla voi tehdä töitä sisällä ja ulkona, omatoimisesti ja tiimissä, sekä tietysti sesongin mukaan. Kaikenlaisia töitä löytyy ympäri Suomea, jos vain viitsii etsiä.