Välivuosi vei elämysmatkalle Eurooppaan

Matkailuala tarjoaa loistavia mahdollisuuksia kaikkialla maailmassa. Tämän huomasi myös 19-vuotias Laura, joka piti välivuoden ennen opiskelujen alkua. Reissatessaan ulkomailla Laura oivalsi haluavansa kouluttautua matkailualalle, jotta voi tehdä rentoja, elämyksellisiä ja mahtavia matkailualan hommia jatkossakin eri puolilla maailmaa.

Laura, 19, pitää välivuotta opiskeluista

– Kaikki alkoi oikeastaan aikaisemmasta kesätyöstäni huvipuistotyöntekijänä. Huvipuistossa tajusin, että työnteko voi olla hauskaakin. Eräänä päivänä työkaveri kertoi taannoisista reissuistaan ulkomailla. Hän oli nähnyt vaikka ja mitä, ja rahoittanut matkansa työskentelemällä reissukohteissa. Tiesin heti, että haluaisin kokeilla samaa, vaikka olinkin jo päättänyt hakea opiskelemaan matkailualaa.

Huolellinen suunnittelu kaiken a ja o

Laura alkoi ottaa selvää siitä, kuinka saisi organisoitua välivuoden ennen opiskeluiden alkua. Hän selvitti taustaa Euroopan maiden työpolitiikasta, kulkuyhteyksistä, hintatasosta ja majoitusmahdollisuuksista. Selvisi, että Euroopassa on tarjolla rutkasti sesonki- ja keikkatöitä.

– Matkan suunnitteluun kannattaa varata aikaa. Mitä paremmin on osannut huomioida mahdolliset esteet ja hidasteet, sitä helpompaa arki ulkomailla on. Eri valtioissa on esimerkiksi vähän erilaiset ulkomaisia työntekijöitä koskevat säädökset. Englannin osaaminen on välttämätöntä, mutta oppii sitä toisaalta matkan aikanakin.

Positiivisella asenteella eteenpäin

Nyt Laura on ollut matkalla jo seitsemän kuukauden ajan. Hän on työskennellyt muun muassa, kahvilatyöntekijänä Ranskassa, katufestivaaleilla ja lasten kesäleirillä Espanjassa sekä surffilautavuokraamossa Portugalissa.

– Eniten ehkä yllätti se, kuinka pitkälle pelkällä positiivisella asenteella pääsee. Myös rohkeutta ja omatoimisuutta pidetään suuressa arvossa. Monissa työpaikoissa arvostettiin jo sitä, että uskalsin hakea töitä puhelimitse tai saapumalla paikan päälle.

Laura päivittää sosiaalisen median tilejään reissusta aktiivisesti ja tieto Lauran seikkailusta onkin kiirinyt myös hänen kotikaupunkiinsa saakka. Jopa paikallislehti lähestyi Lauraa haastattelupyynnön merkeissä.

– Onhan se hauskaa, ja tavallaan uskomatonta, että tämä reissuni on saanut niin paljon huomiota osakseen. Alan pikkuhiljaa ymmärtää, millaisia elämyksiä ja intohimoja tämä ala saa aikaan ihmisille, joten onhan tämä silläkin tavalla silmiä avaava reissu.

”Koskaan ei tiedä mihin tie vie ja keitä tapaa”

Lauran seikkailumatka suuntaa seuraavaksi Portugalista Italiaan, mutta reissun päätepisteeksi hän on valinnut aurinkoisen Kreikan. Monta maata ja kaupunkia jää toistaiseksi näkemättä ja kokematta, joten tutkittavaa jää myös tuleville reissuille. Reissu on myös toteuttanut toisen tehtävänsä, sillä motivaatio opiskeluiden aloittamiselle on kasvanut.

– Tämä seikkailu on ollut kertakaikkisen ihana kokemus! Olenkin jo alkanut odottaa opintojen alkua, sillä näitä kokemuksia haluan saada lisää myös työelämässä. Olen tajunnut miten hienoja kokemuksia matkailualalta voin saada ympäri maailmaa. Hienointa tällä reissulla on ollut se, ettei koskaan tiedä mihin tie vie ja keitä tapaa. Upeaa ajatella, että kun valmistun, antaa tutkintoni minulle samat mahdollisuudet.

Löydät matkailualan koulutusohjelmia tarjoavat ammattioppilaitokset ja ylemmät AMK-tutkinnot täältä.